MiniMengely logo

Gazdit keresünkGazdit keresünk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Kutya hírekKutya hírek (W)ebnapló(W)ebnapló SikertörténetekSikertörténetek Kutyatartási tanácsokKutyatartási tanácsok Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól

FórumFórum FotóalbumFotóalbum LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Számlaszám és adószám
BANK INFO:
Beneficiary Name: NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY
BANK NAME: OTP BANK RT
Address: H-1102 Budapest, Kőrösi Csoma stny.
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN HU66 1171 0002 2008 4606 0000 0000
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

MIT TEGYEK, HA TALÁLTAM, MIT TEGYEK, HA ELVESZTETTEM?
2012.11.05.
12 éve segítek hazajuttatni az elveszett-talált kedvenceket, de az utóbbi pár napban csak kapkodtam a fejem, látván,hogy némelyek talált kutyák esetében nem a gazdit, hanem új gazdát keresnek az általuk talált állatoknak, ezért úgy gondoltam írok néhány sort errõl a témáról.Teendõk talált kutyák esetében:

Sajnos egyre több a kidobott állat, ezért nem nehéz ma kutyát, macskát találni.

Ha állatot találtál, akkor az elsõ lépés mindenképpen egy chipellenõrzés legyen, mert ma már szerencsére egyre több állatban van. Sõt 2013. január 1-tõl, minden 4 hónaposnál idõsebb ebet kötelezõ lesz regisztrált chippel ellátni. Tehát keress egy állatorvost, menhelyet, ahol ingyenesen megnézik, hogy van-e az állatban chip.

Ha nem találtak benne, akkor a következõ lépés az állat fotózása, plakátok kihelyezése a megtalálás környékén, internetes hirdetése. Ismertebb és jól mûködõ, erre a célra létrejött oldalak, fórumok: www.netboard.hu (Kutyák csoport, elv-talált topic) www.gazditkeresek.hu www.allatok.info www.elvesztem.hu www.elveszettkutyak.hu, a facebookon is van rengeteg hasonló oldal, illetve a talált kutyák hirdetése állatotthonunk oldalára is felkerülhet, ha elküldöd a hirdetést a hirdetes@noeallatotthon.hu e-mailcímre.

Érdemes az összes környékbeli menhelyet, állatvédõ szervezetet és a környéken mûködõ gyepmestert is egyúttal értesíteni. Fajtatiszta kutyák esetében kereshetjük a fajtamentõ szervezeteket is, hogy segítsenek. Állatotthonunk, a NOÉ Állatotthon a boxer, az angol és francia bulldog, a csau-csau és a cane corsok fajtamentését végzi a MEOE által is elismert fajtamentõként.

A plakátokon, hirdetéseken mindenképpen szerepeljen az, hogy:
- mikor és
- hol találtad az állatot,
- legyen róla egy fotó és
- egy olyan telefonszám is szerepeljen, ami legyen lehetõleg mindig elérhetõ.

Ha a kutyus nem regisztrált chipes – és ha szerencsénk van – azért néhány esetben megtalálható a gazdi, kérj segítséget az állatvédõktõl a nyomozáshoz.

AMIT NAGYON FONTOS TUDNOD: a talált állatokra a Polgári törvénykönyv talált tárgyakra vonatkozó passzusai vonatkoznak, mely szerint eredeti gazdája 1 évig tarthat igényt a kedvencére. A megtaláló 14 napig köteles keresni az eredeti gazdit, addig nem adhatja örökbe a kutyát.

Ha jelentkezik a gazdi, akkor kérj oltási könyvet, fényképet, kérdezz rá olyan ismertetõ jegyekre, amiket nem tettél fel egyik hirdetésbe se. Célszerû mondjuk egy semleges helyen, pl. az állatorvosnál találkoznotok (fõleg, ha fajtatiszta kutyáról van szó). Mindenképp írjatok papírt, kérd el a személyit,lakcímkártyát és vesd össze az oltási könyvével, mert sajnos vannak becstelen emberek is, akik más kutyáját így próbálják megszerezni.

Ha nem kerül elõ a gazdi, akkor 2 hét múlva mehet a gazdikeresés. Ma már csak regisztrált chippel cserélhet gazdát egy kutya, tehát azt mindenképpen tetetni kell a talált kutyába, mielõtt örökbeadod. Tudd, hogy a chip ára az Állatvédelmi törvényben 3.500 Ft-ban van maximalizálva, ebben az árban benne van a chip, a beültetés és a regisztráció ára is.
Jó, ha örökbeadáskor személyesen viszed házhoz a kutyust, megnézve hova kerül és mindenképpen írjatok egy "örökbefogadási szerzõdést" a gazdi, a kutya és a Te adataiddal, beleírva a chipszámot és minden mást is, a késõbbi bonyodalmak elkerülése és a kutya érdekében. Az új gazdit tájékoztatni kell, hogy a kutya talált és 1 évig igényt tarthatnak rá az eredeti gazdái. Szerencsés a kutyát ivartalanítva örökbeadni, hogy ne kerülhessen egy magát szuper gazdának álcázó szaporító kezébe. Ez leginkább persze a fajtatiszta kutyákra vonatkozik, de ma már az ivartalanítás minden szempontból elengedhetetlen keverék kutyáknál is.

Sajnos sokan azonnal le szeretnék adni a talált kutyát valamelyik menhelyen, de ez mára egyre nehezebb, hisz mi is folyamatos teltházzal üzemelünk, ahogy a többi menhely, állatvédõ egyesület is. A legtöbben várólistát vezetnek. A Fõvárosban az Illatos úti Ebrendészeti Telep mûködik állami támogatással, ahol minden talált kutyát kötelesek átvenni, de azt Mindenkinek tudnia kell, hogy a telepen 100 férõhely van, ezért ott is folyamatos a teltház, ami azt jelenti,hogy bizony elõfordulhat,hogy kénytelenek egy bevett állat miatt egy másik, régebben ott levõt elaltatni. Ezért is tartjuk nagyon fontosnak a chipezést és üdvözöljük a törvény módosítást, ami 2013. januárjától már Mindenkinek kötelezõvé teszi a chipet.

És akkor folytassuk azzal, hogy mit tégy, ha elveszett a kutyád?

Elõször is azzal kezdeném, hogy minden saját kutyát, aki még nincs chipezve jó lenne bechipeztetni még addig, amíg egyszer nem történik baj és véletlenül egy rosszul bezárt kapun pl. meg nem lép a kedvencetek. Ahogy már említettük a chip törvényben rögzített ára maximum 3.500,- Ft lehet (chip ára, beültetés, regisztráció) és 2013. évtõl már úgyis kötelezõ. Sokan nem tudják, nem is mondják nekik, hogy nem elég a kutyát bechipeztetni, a chip regisztrálását is külön kérni kell az állatorvostól, hisz egy nem regisztrált chip olyan, mint egy ki nem töltött személyi igazolvány. Chipezés után pár nappal célszerû a jelenleg elérhetõ rendszerben (sajnos az ígért állami rendszer nem készült még el, de ez késõbb változhat) www.petvetdata.hu ellenõrizni, hogy a kutya chipjének regisztrációja megtörtént-e, mert sajnos számtalan esetben tapasztaltuk, hogy a talált kutyában van chip, de nincs regisztrálva és akkor a gazdi hiába is várja a kutyáját. Ha regisztrált chipes az elveszett kutya, akkor is mindenképpen értesíteni kell a saját orvosotokat, kérve,hogy a regisztrációhoz írják be, hogy a kutya elveszett és a gazdi keresi.
Még arra hívnám fel Mindenki figyelmét, hogy a chipregisztrációnál megadott adatok pontosak és mindig naprakészek legyenek: telefonszám, cím és költözés, számváltozás esetén mindenképpen értesítsék az állatorvost és javíttassák ki vele azokat, hisz elvesztés esetén a becsületes megtaláló csak így tudja a gazdi kedvencét hazajuttatni.

A chipen túl ajánljuk, hogy a kutya nyakörvén legyen egy névvel és telefonszámmal ellátott biléta, hiszen ez még jobban megkönnyebbítheti és meggyorsíthatja kedvencünk hazajutást. Erre megfelelõ alternatíva lehet a mostanában egyre jobban elterjedõ QR kódos biléta is. Sajnos tapasztaljuk, hogy a biléták, a nyakörvek gyakran leszakadnak, elvesznek, sõt le is lopják a kutyákról, ezért önmagában ez a megoldás nem elég biztonságos. Az ideális, ha van biléta és chip is.

Ezen kívül érvényesek elvesztés esetén is a talált résznél feltett lehetõségek is, vagyis plakátolás, internetes hirdetés adott oldalakon, menhelyeken. Érdemes a környékbeli gyepmesteri telepeket, állatmenhelyeket személyesen is végiglátogatni, hiszen sokszor az internetes oldalakon, vagy telefonon nem kaphatunk pontos, friss információkat. És ezeket a keresõ köröket rendszeresen meg kell ismételni. Ahogy telik az idõ, a keresési kört egyre jobban ki kell terjeszteni.

Ne feledd, Veled, illetve a kedvenceddel is megtörténhet! Jobb idõben megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A csavargási kedvet szegõ ivartalanítás, az alig egy oltás árába kerülõ chip és egy szép, intelligens névbiléta életet menthet!


Készült 2012. október 26.

Jaczkovszky Zsuzsa
önkéntes


Megosztom a Facebookon