MiniMengely logo

Gazdit keresünkGazdit keresünk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Kutya hírekKutya hírek (W)ebnapló(W)ebnapló SikertörténetekSikertörténetek Kutyatartási tanácsokKutyatartási tanácsok Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól

FórumFórum FotóalbumFotóalbum LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Számlaszám és adószám
BANK INFO:
Beneficiary Name: NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY
BANK NAME: OTP BANK RT
Address: H-1102 Budapest, Kőrösi Csoma stny.
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN HU66 1171 0002 2008 4606 0000 0000
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Edward/Tirpák most már Norton elmúlt három boldog éve
2014.09.03.
Sziasztok NOÉ-sok!

2014.06.06.-án volt 3 éve,hogy Norton ( a Ti Tirpákotok) velünk lakik. Mozgalmas és boldog 3 év.Engedjétek meg,hogy egy nem túl rövid levélben beszámoljak az elmúlt idõszakról.
Miután angol bulldogunk, Frici átsétált a szivárványhídon 13 éves korában úgy gondoltuk,hogy egy darabig kutya nélkül leszünk.
Fricikét eltemettük, elsirattuk és kibírtuk kutya nélkül majdnem 1,5 hónapig.

Sosem volt még örökbefogadott kutyám,de mostantól csak az lesz. Érdekes,hogy sok ember számára nem opció az örökbefogadás,amikor kutyát szeretne,inkább a netet böngészi és kiskutyákat keres.

Korábban mi is gondolkudtunk,hogy milyen kutyus legyen Frici utódja és felkerestünk angol bulldog,stafforshire bullterrier és amstaff tenyésztõket ,számunkra is ez volt a kézenfekvõ megoldás.
Úgy gondoltuk,hogy amstaffot szeretnénk.

Mígnem egy szép májusi napon Zsuzsi meglátott az interneten egy staffbull-forma kutyust az Illatos úti teleprõl.
Mire odamentem már kiadták és annyit elárultak,hogy egy fajtamentõ hölgy vitte el.
Próbáltunk a neten a nyomára akadni ( úgy gondoltuk,hogy csak azért vette magához,hogy jó gazdit találjon neki).
Itt is elõjött az internet "varázsa". Volt,aki segíteni próbált és volt ,aki okoskodni és kioktatni.

Ezután világossá vált,hogy kutya nélkül nem élhetünk és új családtagunk kizárólag menhelyi eb lehet.
Mivel a fajtával kapcsolatban már képben voltunk ,így felkerestünk egy fajtamentõ oldalt.

Több kutya érdekelt az ott található számtalan közül,végül hárman maradtak.

Katát hívtam fel elõször,de hiába mondtam a kutya nevét Õ azt mondta,hogy nem tudja melyikrõl beszélek.
Késõbb kiderült,hogy Nortont már egyszer örökbeadták,átkeresztelték ,de fél év után visszakerült. Késõbb Kata is rájött,hogy kire gondoltam és közben a párom is( teljesen véletlenül) visszahívta.
Ezt mi jelnek tekintettük.
Összesen három kutyust néztünk meg, kettõt Budapesten és egyet vidéken.
Az elsõ találkozást sosem felejtem el. Ott állt a kis magánzárkájában a háza tetején és nézett rám a gyönyörû ,busa fejével.
Nem ismervén Õt inkább kértem,hogy valaki legyen szíves kiadni nekem.

Kérés volt,hogy ismerkedjek össze vele,hogy meg tudjam hozni a döntést,amit én már az elsõ találkozáskor meghoztam.
Két hétig jártam ki az Állatotthonba napi rendszerességgel sétáltatni Õt.Nem érdekelte semmi a séta alatt csak szaglászott,látszott rajta,hogy az ingerek nagyon-nagyon hiányoznak Neki. Akkor lehet öt év körüli,most már elmúlt nyolc.

És eljött a nagy nap.

Megérkezett,körbenézett a lakásban ,megjelölte a kanapét és távozott volna.
Meggyes elment ,Õ maradt.Nem érezte jól magát,stresszelt.Sem aznap,sem másnap nem evett. Hívtuk Katát,hogy baj van. Nem volt baj.Közölte vidáman,hogy ismerve Nortont az evés miatt ne aggódjunk.
Igaza volt,másnap evett,egyre inkább megnyugodott,csak az utcán volt probléma,a többi kutyát nem állhatta, folyton támadni akart.

Megoldást kellett találni. Nem volt könnyû.Sok kutyaiskola hirdet szocializációs tréninget,de sajnos a legtöbben nem tudják mirõl beszélnek.Rossz tapasztalatokkal gazdagodva végül megtaláltuk,akiket kerestünk.
Örök hála Kurucz Tinának és Trungel Lacinak. Már az elsõ fogalalkozáson kiderült,hogy a kutya tökéletes ösztönökkel rendelkezik és ha hozzáértõ foglalkozik vele gyorsan megoldás születik. Pár foglalkozás után a helyzet teljesen rendbe jött. Persze azt nem hagyja,hogy kötözködjenek vele,de ha nem piszkálják,nyugodt marad. Nekünk ez éppen elég.

Kezdetben kissé túlsúlyos volt a drága,de hála a napi négy sétának (kb. napi 10 km) gyorsan eltûntek a zsírpárnák és kirajzolódtak az izmok. 38 kg-ról 30 kg-ra fogyott kb. 2 hónap alatt.Mint a bulltípusúak jó része ,Õ is allegiás a csirkére,tehát csirkementes (lamb & rice) táppal és fõtt kajával tápláljuk.

Gyorsan családtaggá vált. A szüleink is imádják.
Mindenhová velünk jön. Nyaraltunk már Ausztriában és sok helyen belföldön is. Jön velünk étterembe,hajókirándulásra,mindenhol jól viselkedik.
Itt üzenném mindazoknak,akik bizonytalanok a menhelyi kutyákkal és a felnõtt kutya örökbefogadásával kapcsolatban,hogy ne tegyék.
Ezek a kutyák hálásak és nagyon alkalmazkodóképesek.
Fontos ,hogy magunkhoz illõ jellemet válasszunk,de ebben a menhelyek munkatársai tudnak és tapasztalatom szerint akarnak is segíteni,hiszen mindenkinek az az érdeke,hogy az örökbeadott kutya ne kerüljön vissza és boldog legyen az új családjában.
Fontos továbbá,hogy tisztában legyünk azzal,hogy a kutyatartás milyen anyagi teherrel és napi elfoglaltsággal jár. (Nekünk ez kb. napi 3 óra).
Ellenben annyi szeretetet és pozitív energiát kap az ember,ami számomra mindent megér.Összeségében véve,tehát nagyon hálásak vagyunk Mindannyiótoknak,hogy megmentettétek és nekünk adtátok Õt.

Köszönettel:
László és Zsuzsanna

Megosztom a Facebookon