MiniMengely logo

Gazdit keresünkGazdit keresünk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Kutya hírekKutya hírek (W)ebnapló(W)ebnapló SikertörténetekSikertörténetek Kutyatartási tanácsokKutyatartási tanácsok Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól

FórumFórum FotóalbumFotóalbum LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Számlaszám és adószám
BANK INFO:
Beneficiary Name: NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY
BANK NAME: OTP BANK RT
Address: H-1102 Budapest, Kőrösi Csoma stny.
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN HU66 1171 0002 2008 4606 0000 0000
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

A szilveszter margójára...
2015.01.20.
Mialatt egyetemre jártam, 5 év telt el úgy, hogy a karácsonyi idõszakban nem a meghitt és békés ünneplés volt a legfontosabb, hanem a fejveszett magolás, hiszen az elsõ vizsgák már január 2-án megkezdõdtek. Nem volt kellemes, de elfogadtam, valamit valamiért. Mióta iskolás lett a gyermekem, a szabadságomat a suli szünetekhez igazítom, nincs több szeptemberi last minute utazás. Drágább így, de elfogadom, valamit valamiért.

Mióta állataim vannak, a szilveszter nem a bulizásról szól, hanem arról, hogy õket biztonságban és nyugalomban tudjam. Szívesen maradok velük otthon, hiszen ez az egy éjszaka nekem nem áldozat, ahhoz a szeretethez és örömhöz képest, amit egész évben kapok tõlük. Valamit valamiért. Félnek, rettegnek, természetes hát, hogy velük vagyok.

Nem is lenne semmi gond, ha ez mindenkinek így lenne természetes. De rengeteg helyen az egész évben hûséges és szeretõ társ még annyit sem érdemel, hogy az elõszobába beengedjék, legalább ezen az egy éjszakán. Ami neki maga a pokol. Mintha mi állandó ágyútûzben lennénk. Halálfélelem, pánik, zavarodottság, sokk. Aki látott már ilyenkor menekülõ kutyát, az tudja, hogy ez sajnos nem túlzás.

Rengeteg a figyelmeztetés, idejekorán tájékoztatást, tanácsot kap mindenki. Zárjuk be a kutyát. Csak pórázon, rövid ideig sétáljunk. Ellenõrizzük a chip regisztrációját. Tegyünk pluszban bilétát a kutya nyakörvére. Ha szükséges, adjunk enyhe nyugtatót, vagy homeopátiás készítményt az állatnak. Heteken át ezt harsogja minden fórum, az internet, a közösségi portál, a tévé, a rádió.Mi már szilveszter elõtt igyekeztünk felhívni mindenkinek a figyelmét az elkövetkezendõ napokra....

És aztán 2014-ben is eljött az állatvédõk számára rettegett éjszaka. Mindenhol extra készültség, ügyelet. Az önkéntesek 2-3 napon keresztül járták az utcákat és gyûjtötték be a kutyákat. Már akit lehetett. Aki nem bolyong valahol azóta is kétségbeesetten, hiába keresve a hazavezetõ utat. Akit nem elütve találtak meg.

Sok kutyát sikerült hazajuttatni. És ne tévedjünk: több száz kutyáról van szó országszerte. Nagyon sok kutyában nem volt chip, vagy a chip nem volt regisztrálva. Az a chip, ami már jó ideje kötelezõ, ami nélkül a kutya oltást sem kaphat. Elkeserítõ. Kutyát tartani viszont nem kötelezõ. Tényleg nem mindenkinek való ez a passzió...

2014 szilveszter éjszakáján nagyon hideg volt. Az állatvédõk ilyenkor nem buliznak. Saját költségükön róják az utakat, befogási akciókat tartanak, telefonálgatnak, chipleolvasást, állatorvosi ügyeletet, ideiglenes befogadót, szállítást szerveznek rohamtempóban. Literszám isszák a kávét. Fagyoskodnak, pihennek egy órát, és mennek tovább. Aztán fél éjszaka ülnek a számítógép elõtt, keresik a gazdákat, keresik a kutyákat. Volt ahol a gazda észre sem vette, hogy elveszett a kutya. Dobják be a kertbe, õ bulizik, majd másnap jön. Volt ahol az volt a válasz, hogy hagyják csak ott a kutyát, ahol megtalálták, az majd hazatalál.

Az állatvédõk így köszöntik az újévet. Örülnek minden sikernek, kicsit meghalnak minden kudarcnál. Más felelõtlenségének és gondatlanságának a következményeit õk vállalják, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne, mintha nekik nem lenne családjuk, saját állataik, barátaik. Nem kellemes, de elfogadták. Valamit valamiért…??? Vagy ebben az évben végre sikerül a kutyatartóknak is felnõniük a feladathoz, erre az egyetlen éjszakára legalább…???

ELVESZETT KUTYÁK

TALÁLT KUTYÁKMegosztom a Facebookon