MiniMengely logo

Gazdit keresünkGazdit keresünk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Kutya hírekKutya hírek (W)ebnapló(W)ebnapló SikertörténetekSikertörténetek Kutyatartási tanácsokKutyatartási tanácsok Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól

FórumFórum FotóalbumFotóalbum LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit adományozzak?Mit adományozzak?

Számlaszám és adószám
BANK INFO:
Beneficiary Name: NOÉ ÁLLATOTTHON ALAPÍTVÁNY
BANK NAME: OTP BANK RT
Address: H-1102 Budapest, Kőrösi Csoma stny.
SWIFT: OTPVHUHB
IBAN HU66 1171 0002 2008 4606 0000 0000
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Miért születnek korunk cel-ebjei?!
2015.08.13.
Hogy születnek korunk cel-ebjei? Egyszerû, nem kell sok hozzá, mondjuk valaki hatodik helyezést ér el a meggymag távköpõ versenyen. Esetleg dobogón végez a wcpapír guriga toronyépítõ bajnokságon. De akár a „Ki mutat legügyesebben fityiszt” tehetségkutatón való részvétel is jó esélyekkel a celebek soraiba repíthet bárkit.

Ha már így alakult, hogy népszerûséggel és közmegbecsüléssel áldotta meg a sors az ember fiát vagy lányát, azt remélhetnénk, hogy talán egyéb kvalitásokban is felnõ a szerephez. Példát mutat, és némiképp rászolgál a tömegek áhítatos csodálatára.

Nos, már biztosan kitaláltátok, hogy az eddigieket nagyrészt a szarkazmus diktálta. Annyi viszont komoly, hogy alapvetõen igenis elvárhatnánk a közismert, közkedvelt arcoktól, hogy legalább viselkedjenek. Hiszen akinek minden lépését a média árgus szeme figyeli, annak pontosan tudnia kell, hogy minden tette, megnyilvánulása hatással van a közvéleményre. Ez hatalmas felelõsség, amivel okosan lehetne, kellene élni. A mis kis celebecskéink azonban legtöbbször csak visszaélnek vele. Ezt a jelenséget sajnos millió egy szempontból könnyen alá lehet támasztani, de vegyük most a minket itt leginkább foglalkoztató témát, az állatvédelmet.

Aki kicsit is nyomon követi, érti, megérti a hazai állatvédelem helyzetét, az pontosan tudja, hogy – ezer más probléma mellett – az egyik legfõbb gondot a felelõtlen szaporítás jelenti. A végeredmény szempontjából mindegy, hogy iparszerûen ûzi-e valaki eme áldatlan tevékenységet, vagy hobbiból. Maximum a mennyiség változik, az elv nem! Rengeteg állatvédõ küzd azért, hogy javuljon a helyzet, de az emberek gondolkodásmódját nagyon nehéz megváltoztatni. Nem is lyukas kanállal, hanem tésztaszûrõvel merjük a tengert.

Amikor pedig lépten, nyomon azt látjuk, hogy még azok is a felvilágosítás és az elkeserítõ állapotok javítása ellen dolgoznak, akiknek bármely megnyilvánulása nagyon széles körben jut el a publikumhoz, az igazán kiábrándító. Cuki kölyökkutyák születtek, nosza, vegyünk egyet. Jó pénzért adja, ráadásul a vevõre is vetül talán öt perc hírnév, ha a távköpõ verseny sztárjától veszi a kiskutyát. Törzskönyv, oltások, leinformálható szülõk, szakértelem??? Ugyan, nem kell aggódni, biztos nem lesz semmi gond, ráadásul olyan jó árban van, a hüjjjének is megéri. Celebkutya ennyiért? Kész fõnyeremény!

Hiszen, ha ezek az emberek csinálják, az biztosan jól van úgy. Õk mégiscsak celebek, példaképek, ikonok. Hát nem, nagyon nem. Attól, hogy nem ötven kutyáról van szó, ez még ugyanúgy szaporítás, mint a kutyagyárak esetében. Sõt, bizonyos szempontból még rosszabb. Több száz, akár több ezer lájk is, rengeteg megosztás, villámgyorsan terjed a butaság. Ez óriási felelõsség. Vagy legalábbis az kéne legyen.

Ebben a cikkben neveket természetesen nem említhetünk. Aki nyomon követi a híreket, pontosan tudja, hogy kikrõl van szó. A temérdek „de cuki, de jó olcsó kiskutya” komment mellett, az egyetlen, aminek örülhetünk, hogy egyre többen látják reálisan a helyzetet és nem esnek hasra attól, hogy a legjobb fityiszmutató az, aki a felelõtlenül szaporított ebecskéket, „szinte ingyé” árusítja…


Megosztom a Facebookon